St-Astier

Waarom de natuurlijke kalk (NHL) van Saint Astier gebruiken?

De natuurlijke pure hydraulische kalk van Saint Astier wordt al meer dan 150 jaar op industrieel niveau geproduceerd. De minerale samenstelling van de kalkbank is uniek, want hij bestaat uit een uitzonderlijke krijt- en silicahoudende kalksteen, met zeer weinig andere mineralen.

Miljoenen ton aan pure hydraulische kalk van Saint Astier werden al op grote schaal gebruikt en onder de meest uiteenlopende weersomstandigheden.

Door de jaren heen werd een schat aan technische kennis verworven, zowel op wetenschappelijk als op praktisch vlak. Wij stellen onze inzichten en ervaring uiteraard volledig ter beschikking aan de gebruikers van de natuurlijke hydraulische kalk van Saint Astier.

Kalk Saint Astier: Geschiedenis

De kalksteengroeven te SaintAstier (Dordogne, Périgord Blanc) worden al 150 jaar geëxploiteerd door enkele families, die zich gegroepeerd hebben tot het moderne bedrijf CESA (Chaux et Enduits de Saint Astier), dat zijn wetenschappelijke en praktische kennis beschikbaar stelt aan iedereen die bekommerd is om de toekomst van ons erfgoed.

De natuur, een rots, een mens...

In alle tijden en op alle plaatsen heeft de mens natuurlijke kalk gebruikt.

Dit geschenk uit de natuur komt voort uit fossiele afzettingen in de zee die een zeer dikke kalklaag gevormd hebben met een constante chemische en mineralogische samenstelling van kalkrots.

Meer dan 60 miljoen jaar geleden, aan de basis van de bekken van Saint Astier, heeft de natuur zich bijzonder vrijgevig getoond en een uitzonderlijke kalklaag van een tiental kilometers lang gevormd.

De kalksteen wordt ontgonnen op een diepte van 20 meter. De uitzonderlijke minerale en chemische samenstelling van de kalksteen laat het toe om natuurlijke kalk te produceren die uithardt onder water en verder carbonateert bij contact met de lucht (hydraulische binding en carbonatatie).